Gränsbo

Äta potatis

Vi älskar potatis och vi delar gärna med oss av våra bästa tips och recept. Enklast men viktigast först: Förvara potatisen svalt och mörkt, kylskåp funkar, men också jordkällare om man har turen att ha en sådan.

Potatis i ugn

Potatis i ugn blir gott och går att variera i det oändliga. Behåller du skalet på blir det ännu nyttigare.

potatis i ugn

Baka stor hel potatis

Lägg dem på ett ugnssäkert fat och sätt in dem på 200 grader i ugnen. Låt stå i ugnen i ca 60 minuter. (Känn med en sticka, storleken på potatisen avgör hur lång tid det tar.) Om du har bråttom kan du låta potatisen gå i 5 minuter i mikrovågsugnen innan du sätter in dem i en vanlig ugn. Då blir de klara snabbare.

Baka små kulpotatis

Lägg hela små potatisar i en ugnssäker form eller långpanna. Slå rapsolja på och rör runt så att potatisen får olja runt om. Strö över salt och t ex timjan. Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter. Känn på potatisen med en sticka, när den är mjuk är den klar.

Klyftpotatis

Skär potatisen i klyftor, behåll skalet på. Lägg klyftorna i en ugnssäker form eller långpanna och häll över rapsolja. Blanda runt så att alla klyftor blir väl inoljade. Strö över salt, örter, eller grillkrydda, efter smak. Blanda gärna med skurna rotgrönsaker för att få variation. Ställ in i ugnen på 210 grader i ca 30-40 minuter. 

Steka potatis

Potatis går att steka både rå och kokt. Överbliven kokt potatis, stekt i smör blir en snabb lunch. Prova att råsteka grovriven potatis med purjolök, salt och smör. Gott!

stekt potatis

Råsteka

Skala och skär potatisen i tärningar eller tunna skivor. Bryn potatisen lätt i smör. Minska värmen och låt den gå färdig ca 15-20 minuter, rör då och då. Låt eventuellt en vitlöksklyfta steka med, ta bort den före servering. Större mängd kan råstekas i ugn, lägg den skurna potatisen i en långpanna med brynt smör. Ställ i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter. Rör om då och då.

Steka kokt potatis

Överbliven kokt potatis får ett nytt liv om den skivas och steks i smör.

Koka potatis

Helt vanlig kokt potatis, finns det något man längtar mer efter när man varit på resa länge?

koka potatis

Koka den snabbt, enkelt och rätt, så blir det så mycket godare.
När du ska koka potatis, se till att de är jämnstora så de blir färdiga samtidigt. Har du bråttom, skär dem i mindre bitar. När du kokar potatis se till att de snabbt kommer i kok, passa dem noga på slutet. 96 grader innertemperatur eller att de precis känns mjuka med en sticka. Slå av vattnet och ånga av direkt. Detta för att få en perfekt kokt potatis.

Med skal

Ännu mer näringsrik blir din kokta potatis om du kokar den (och äter den) med skalet på.

Potatissorter och smak

Det viktigaste med potatis är att den smakar gott och fungerar i olika maträtter. Därför jobbar vi med flera olika sorter. Huvudorterna är dessa, men vi provar hela tiden nya sorter för att ha en bra mix som även går att lagra och sälja sent på säsongen.

potatissorter gränsbo

Färskpotatis: Solist och Gala

Fasta höstsorter: Solist och Folva

Fasta vintersorter:

  • Melody all round sort som passar till det mesta
  • Belana, fast sort som går att lagra länge
  • Jazzy tunnskalig delikatesspotatis, snabbkokt!
  • Asterix rödskalig som passar till att koka eller klyftor i ugn
  • King Edward passar till mos

Ekologiska är Connect, Carolus, Anouk, Almonda, årsmånen avgör om de blir fasta eller mjöliga

Tack till våra kockar

Flera av recepten du hittar nedan är framtagna tillsammans med Anders Tegnér och Ralf Pedersen. De har även tagit bilderna på sina recept.

Våra två superhärliga och generösa kockar har lång erfarenhet av mat på olika positioner. Båda är aktiva inom Svenska Kockars Förening och väldigt glada för att använda det som kommer ifrån Skånes jordar till sina recept och tankar om mat.

Anders Tegnér, Tegnérs Mat, driver eget inom produktutveckling, recept och kokböcker och gör matfotografering.

Ralf Pedersen har bland annat drivit Vellinge Gästis, är nu ordförande i Svenska Kockars Förening i Skåne. Gästkockat i Peking, Moskva och Zürich och en hel del andra evenemang.

Recept

Här hittar du familjen Gränsbos egna potatisrecept. Enkelt och gott! Ibland samarbetar vi med duktiga kockar, en del av recepten har vi fått från dem. Laga och smaka. Lycka till!

Se alla recept