Gränsbo

Kul att veta om potatis

Supermat!

Potatisen är åter hyllad som den supermat den faktiskt är.

supermat gränsbo

Potatisen har inte haft det så lätt under senare års debatt om olika dieter. Nu har dock vinden vänt och potatisen hyllas numera inte bara för smak och variationsmöjligheter, utan också för sina hälsoeffekter. Hälften så mycket kolhydrater som i ris och pasta, massor med vitaminer och antioxidanter och dessutom är potatis det livsmedel som på 240 kalorier mättar bäst i världen!

Potatisens historia

gränsbo

Tack till Rudbeck och Alström

1655 är året då den första potatisen sattes i Sverige. Mannen som planterade knölarna i sin Botaiska Trädgård i Uppsala hette Olaus Rudbeck. Dock såg man potatisplantan mest som en prydnadsväxt(!)
Jonas Alströmer brukar ju annars få äran att ha infört potatisen i vårt land. Han spelade också en viktig roll, eftersom han i sin odling i början av 1700-talet insåg potatisens värde som livsmedel.

Status som livsmedel sen 1700-talet

Vanligt folk var till en början skeptiska mot potatisen. Det skulle till aktivt arbete från stat och myndigheter och inte minst från Alströmers sida för att ändra på detta. Några år av hungersnöd under 1720 och 1770-talen hjälpte också till att ge potatisen status som livsmedel. Man kan faktiskt säga att potatisen har räddat livet på svenska folket minst två gånger.

Potatisodlingens utveckling

I början av 1900-talet kulminerade potatisodlingen och omfattade då omkring 150 000 hektar. Detta kan jämföras med dagens knappt 25 000 hektar (för mat- och stärkelsepotatis).

Potatis och dess släktingar

potatis gränsbo

Potatisen botaniska namn är Solanum tuberosum och tillhör familjen potatisväxter.

Potatis är botaniskt sett släkt med bland annat tomater och aubergine.

Sötpotatis som delar en del av sitt namn med potatis är bara en mycket avlägsen släkting till potatis och tillhör familjen vindeväxter.